Villa Pailles

The Villa Pailles is situated in the outskirts Port Louis and sits on a relatively large 30,000sf plot of land at Domaine De St Louis. Adjacent to the lot is a mountainous green park, which visually extends the green area and makes it appear boundless. We took this expansion of space as our design directive which dominates the orientation and character of all major spaces.
An enthusiastic preliminary brief was developed and drawn up by the client. This relatively large design brief of 11,000 sqft was finally submitted to DTS Architects Ltd as a challenge.
In tackling the client requirements, we sculptured the architectural program into three pavilions; a main double storey pavilion which contains the majority of the scheme; family living area, office, kitchen, guest bedroom; a second semi-detached pavilion linked to the main pavilion by a glassed bridge offering a gym and squash court, and finally a freestanding open air pavilion for guests and other outdoor activities.
The ground floor of the house can be entirely opened up to the tropical elements visiting the rich landscape. The main entrance is spiritually guided by the presence of a welcoming Buddha surrounded by a fish pond which leads to a recessed open living area. The open area has two distinct facilities; services and entertainment. The LHS gathers all entertainment and the RHS houses the services. The secluded office opens on a relaxing green kiosk dedicated to remove all stress accumulated during a hard day.
The 1st floor bedrooms have a layered fa├žade, consisting of an openable screen in front of deep terraces, and followed by full height glass. The spaces have been sculpted to maximize green views and bring in light and air. The master bedroom offers a multiple movie scenarios of events incorporating his and hers private room, wardrobes, dressing and finally a quiet room to catch up.
Indoor and outdoor living has been enhanced by three other pavilions, guest house, temple and a kiosk.
We believe a home is not a decorated box; rather, we strive to make spaces that breathe.